Seniorien tasoituksellinen reikäpeli

Seniorien tasoituksellinen reikäpeli, säännöt

Kaikissa Kytäjän kilpailuissa noudatetaan golfin sääntöjä, Suomen Golfliiton määräyksiä ja suosituksia sekä Kytäjä Golfin paikallissääntöjä.

Ottelumuotona Tasoituksellisessa reikäpelissä on 18 reiän tasoituksellinen kaksinpeli.

Reikäpelin säännöt löydät tarvittaessa golfin säännöistä (sääntö 2 – Reikäpeli) ja Suomen Golfliiton kilpailu- ja pelikäsikirjasta.

Alla ovat ohjeet tasoituslyöntien laskemiseksi tässä kilpailussa.

Picture

Picture

Picture


Tasoituslyöntien laskeminen

Tasoituslyöntien määrä lasketaan pelaajien kilpailussa käytettävältä tiiltä saaman slope-tasoituksen perusteella.

Pelaaja, jolla on suurempi slope-tasoitus, saa hyväkseen slope-tasoitusten erotuksen verran lyöntejä.

Esim. Jos pelaajan A slope-tasoitus on 17 ja pelaajan B slope-tasoitus on 9, pelaaja B antaa A:lle 8 tasoituslyöntiä.

Picture

Klikkaamalla yllä olevaa kuvaa Kytäjän slope-laskin (Golfpisteen tekemä) avautuu uudessa ikkunassa.

Millä rei’illä tasoituslyöntejä käytetään?

Pelaaja saa tasoituslyönnit pelattavan kentän tuloskortin HCP-sarakkeen mukaisessa järjestyksessä.

Ota tuloskortti mukaan myös reikäpelikierrokselle, jotta tasoituslyönnit annetaan oikeilla rei’illä.

Esim. Jos saat 8 tasoituslyöntiä, saat ne niillä rei’illä, joilla tuloskortin HCP-sarakkeessa on 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 tai 8 (ks. alla oleva esimerkkituloskortti).

Picture

Jos pelaaja saa enemmän kuin 18 tasoituslyöntiä, hän saa samalla periaatteella valituilta rei’iltä toisenkin tasoituslyönnin. Kun jokaiselle reiälle on merkitty yksi tasoituslyönti, hän saa 19. tasoituslyönnin reiällä, jonka HCP-sarakkeessa on 1, 20. tasoituslyönnin reiällä, jonka HCP-sarakkeessa on 2 jne.

Mitä tehdään, jos ottelu on tasan 18 reiän jälkeen?

Jos ottelu on tasan 18 reiän jälkeen, tasatilanne ratkaistaan äkkikuolema-periaatteella (sudden death play-off). Kilpailijat pelaavat uusintareikiä reikäpelinä 1. reiästä alkaen, kunnes toinen kilpailija voittaa reiän ja siten myös ottelun. Kilpailijoiden on
pelattava uusintareiät 1. reiästä alkaen järjestyksessä eivätkä he saa sopia muiden reikien pelaamisesta uusintareikinä.Tasoituslyöntejä käytetään uusintarei’illä täsmälleen samalla tavalla kuin ensimmäisillä 18 reiällä. Kilpailija, jolla on suurempi tasoitus, saa tasoituslyönnit samoilla rei’illä, joilla hän sai niitä ensimmäisten 18 reiän aikana (edellä olevassa esimerkissä siis rei’illä, joilla tuloskortin HCP-sarakkeessa on 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 tai 8).

Tasoituksellinen Reikäpeli stroke calculator

This calculator tells you how many stroke players should receive when playing a handicap matchplay match. Please enter the players names and their slope handicaps into the boxes below and then press the calculate button


Reikäpeli on erilaista kuin lyöntipeli!

Monet golfin säännöistä pätevät sekä reikäpeliin että lyöntipeliin. Niissä on kuitenkin koko joukko merkittäviä eroavuuksia, jotka on pidettävä mielessä reikäpeliä pelattaessa.
1. Pelijärjestys
Pelijärjestys (eli kenen vuoro on lyödä) on reikäpelissä pääosin sama kuin lyöntipelissä: pelaaja, jonka pallo on kauimpana reiästä, pelaa ensin. Reikäpeli poikkeaa lyöntipelistä siinä, että tämä sääntö on reikäpelissä ehdoton eivätkä pelaajat saa sopia keskenään pelattavaksi muulla tavalla. Lyöntipelissä pelaajat voivat erityisesti vähemmän vakavissa peleissä sopia keskenään muusta lyöntijärjestyksestä mm. pelin nopeuttamiseksi. Esimerkiksi viheriön ulkopuolella oleva pallo voidaan niin sovittaessa pelata ensin, vaikka se onkin lähempänä reikää kuin viheriöllä oleva pallo.Reikäpelissä reiästä kauimpana olevaa palloa pelataan aina ensin eikä tästä säännöstä voida sopia toisin. Jos pelaat väärällä vuorolla, vastustajasi voi vaatia sinua lyömään uudelleen (ilman rangaistuslyöntiä). Jos pallosi on kentän rajojen ulkopuolella, hän tuskin tekee niin, mutta jos lyöt elämäsi parhaan lyönnin, hänen kannattaa tehdä niin ja – jos hän tuntee tämän säännön – hän todennäköisesti tekee niin.

Joukkuepeleissä, kuten nelipallossa, lyöntivuoro on sillä joukkueella, jonka pallo on kauimpana (ei siis pelaajalla, jonka pallo on kauimpana).
Joukkueen pallot saa pelata missä järjestyksessä tahansa. Tämä mahdollistaa joukkueen taktikoinnin, jos sen mielestä on järkevää, että joukkueesta joku muu pelaaja pelaa ensin kuin se, jonka pallo on kauimpana.

2. Luovuttaminen
Lyöntipelissä jokainen reikä on pelattava loppuun saakka, mutta reikäpelissä säännöt ovat erilaiset. Pelaaja voi luovuttaa vastustajalle lyönnin, reiän tai ottelun milloin tahansa reikäpelikierroksen aikana. Eniten tätä sääntöä käytetään viheriöillä, joilla etikettiin kuuluu erittäin lyhyiden puttien luovuttaminen – ”antaminen” – vastustajalle. Luovuttaminen on mahdollista muissakin tilanteissa, esim. reiän luovuttaminen sen jälkeen kun on lyönyt 3 palloa vesiesteeseen.
3. Rangaistukset

Myös sääntörikkomuksista annettavat rangaistukset eroavat reikäpelin ja lyöntipelin välillä. Monet rikkeet, joista annetaan lyöntipelissä kaksi
rangaistuslyöntiä, aiheuttavat reikäpelissä reiän menetyksen. Pidä aina sääntökirjaa mukanasi ja varmista sieltä, että mahdolliset rangaistukset
annetaan oikein ja että muutkin reikäpeliottelussa esiin tulevat tilanteet ratkaistaan reikäpelin sääntöjen mukaisesti.